19 Temmuz 2018 Perşembe

İkinci Dünya Savaşı'na Işık Tutan İki Eser Tanıtıldı

İkinci Dünya Savaşı'na Işık Tutan İki Eser Tanıtıldı

İnönü Vakfınca, İngiliz yazar Robert Cox ile Mehmet Arif Demirer'in kaleme aldığı "Neutrality on a Knife-edge" ile Demirer'in kaleme aldığı "İnönü'den İkinci Dünya Savaşı" isimli eserlerin tanıtımı yapıldı.İnönü Vakfınca, İngiliz yazar Robert Cox ile Mehmet Arif Demirer'in kaleme aldığı "Neutrality on a Knife-edge" ile Demirer'in kaleme aldığı "İnönü'den İkinci Dünya Savaşı" isimli eserlerin tanıtımı yapıldı.

İnönü Vakfınca Pembe Köşk'te "Neutrality on a Knife-edge" ile "İnönü'den İkinci Dünya Savaşı" isimli eserlerin tanıtım toplantısında konuşan Vakıf Başkanı Özden Toker, "Babam İsmet İnönü'yü kaybedeli 44 yıl, İkinci Dünya Savaşı sona ereli de 72 yıl oldu. Her ikisi de eski zaman ama güncel kalmaya devam ediyor. Babam her zaman için tartışma konusu oluyor." diye konuştu.

İkinci Dünya Savaşı'nın bugün sıkça konuşulduğunu dile getiren Toker, "3. Dünya Savaşı tehlikesini hissetmeden evvel herkes İkinci Dünya Savaşı'nı unutmuştu. Dünyada savaşlar tekrar başlayınca, İkinci Dünya Savaşı'nda yaşananların ve o zaman yapılanların kıymeti arttı." dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da İkinci Dünya Savaşı'nda Hitler'in, Alman ordularının Irak ve Suriye cephelerine Trakya ve Anadolu üzerinden geçmesini istediğini, Türkiye'yi "Gerekirse ezer geçeriz." diye tehdit ettiğini belirterek, Türkiye'nin o dönemde teyakkuzda bekleyerek, eli silah tutan nüfusun önemli kısmının askere alındığını hatırlattı.

İnönü'nün çok başarılı bir denge politikası ile Türkiye'yi savaştan uzak tutmayı başardığı değerlendirmesinde bulunan Feyzioğlu, "Türkiye'nin o dönemde tek bir zırhlı birliği veya avcı uçağı filosu dahi yok. ve İsmet İnönü, Almanya ile dostluk anlaşması imzalıyor. Alman ordularının geçişine de izin vermiyor. Dönüyor, ABD'nin başını çektiği ittifaktan 50 ağır tank, 300 avcı uçağı talep ediyor. 2 yıl, 2 ay yapayalnız kalmayı göze alıyor. Türkiye'yi ders kitaplarına geçecek bir diplomasi ile savaşa sokmuyor." dedi.

"Tarih, tarih bilmeyen yöneticiler yüzünden tekerrür eder. Tarihlerini unutan toplumlar da kendilerini yönetenleri uyaramazlar. 'Gerçek-ötesi' diye nitelenen algı yönetimi, gerçeklerin yerini alır." ifadelerini kullanan Feyzioğlu, tarihi gerçekleri bütün ayrıntıları ve belgeleriyle ortaya koyan ve tanıtımı yapılan bu iki eserin okunması gerektiğini vurguladı.

Hitler'in İnönü'ye mektubu yer alıyor
Kitapların yazarı Mehmet Arif Demirer de 70 yıl öncesine ışık tutan eserleriyle ilgili bilgiler verdi. İkinci Dünya Savaşı ile ilgili yabancı kitaplarda, Türkiye'nin eleştirildiğine işaret eden Demirer, "'Türkiye, savaşa girmek sözü vermiş de girmemiş, İngilizlerin 43 yılında sevk ettikleri askeri malzemeleri almakta direnmiş' gibi edebiyatlar yapılıyor. Ben bunların doğru olmadığını kitaplarımda anlattım. Demokrat Partili bir yazar olarak CHP'li bir Cumhurbaşkanı'nın başarılarını tespit ettim, kaydettim." dedi.

İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin silahlı kuvvetlerinin donanımının Kurtuluş Savaşı seviyesinde olduğunu dile getiren Demirer, o dönemde ülkenin çok eski ve hantal Fransız ve Rus tankları olduğunu, savunma amaçlı uçaklara ise sahip olmadığını söyledi.

İnönü'nün başarılı bir dış politikayla Türkiye'nin savaşa girmesinin önüne geçtiğini belirten Demirer, Robert Cox ile yazdıkları kitabın döneme ışık tuttuğunu ve önemli bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydetti.

Demirer, kitapta, İnönü'nün 1 Kasım 1940-1946 arasında Yasama Yılı açılışındaki konuşmalarının yanı sıra Hitlerin İnönü'ye, İnönü'nün ise Hitler'e mektubunun ve çok sayıda belge, harita ve İkinci Dünya Savaşı'na ait pulun yer aldığını aktardı.

Demirer, geçen yıl basımı yapılan "İnönü'den İkinci Dünya Savaşı" isimli kitabında ise İnönü'nün savaş döneminde yaptığı görüşmeler, TBMM konuşmaları, Adanave Kahire konferanslarına ilişkin tuttuğu belgelerin yer aldığını anlattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder